Den gode dommer

Under kampen:

Dommeren bør møde op omklædt til kampen og i god tid være på banen, der kontrolleres og opvarmning foretages. Synligheden gør at klubberne kan se der er mødt en dommer. Ved triokampe skal man være på spillestedet senest 45 min. før kampstart og senest 30 min i øvrigt. Udviklere og vejledere kommer i god tid inden kampens påbegyndelse.

Har du to kampe efter hinanden og skal du være med i en trio i kamp nr. to, så bør du (hvis du ikke tidligere har talt med de andre to dommere om det) lægge en besked til dine kolleger i kamp to, hvor du fortæller at du er til stede på anlægget og hvornår du forventer at møde frem til den næste kamp.

Dommeren i en triokamp bør kontakte sine LD-kollegaer senest 2 dage før kampen, for at få styr på farve af dommertrøje, mødested og mødetidspunkt. Er du LD i en kamp, og har du ikke hørt fra dommeren senest dagen før kampen, så prøv selv at kontakte ham.

Hold dig i den form som er nødvendig for at have fysisk overskud til at dømme de kampe du får. Hvis du skal bestå test, så vær forberedt til denne. Bemærk at det forventes at de dommere som skal bestå test til enhver tid kan bestå både teori- og løbetest.     

Hold dig opdateret vedr. loven og retningslinjerne for afvikling af dine kampe.

Planlæg din rute til spillestedet, og sørg for altid at have lidt ekstra tid til at komme frem.

Kontakt altid dommervagten, hvis et eller andet uforudset skulle ske.

Husk at du er dommer allerede når du ankommer til spillestedet. Tænk over de signaler du sender via påklædning, adfærd m.v. Vær altid velsoigneret, præsentabel og imødekommende.  Hils om muligt på trænere for begge hold inden kampstart. Hvis de ikke opsøger dig, så tag selv initiativet.

Husk som dommer i en trio at give en passende instruktion til dine LD-kolleger. ”Som vi plejer”-udgaven er IKKE en instruktion og at opvarmning er obligatorisk. Husk som LD at spørge efter en instruktion hvis den ikke kommer af sig selv.

Husk dit udstyr; fløjte, rødt og gult kort, papir, pen/blyant, mønt. Husk også en kampbold, og flag til evt. linjedommere. Husk at sikkerhed både for dig spillere og trænere/ledere går forud for alt andet end kampen. Vær særligt opmærksom på tordenvejr, følg retningslinjerne for torden og lyn. Det er dig som dommer der afgør om det er farligt at spille, her tænkes på vand på banen, frosthård bane osv. osv.

Under kampen:

Dommerens beklædning består af korte dommershorts, dommertrøje med DFU-logo på venstre brystlomme og sponsormærker på højre ærme og Fairplaymærke på venstre og strømper der matcher trøje og shorts. Evt. varmebukser skal have samme farve som shortsene. Strømperne sidder oppe under hele kampen, og trøjen er nede i shortsene. Dommerens farve på trøjen er sort, men en anden kan vælges, hvis man er enige om dette.

Ringe i ørerne, store fingerringe og alle former for tørklæder omkring halsen er ikke foreneligt med en korrekt dommerbeklædning. Er det koldt er hue og vanter selvsagt i orden. Brug af mobiltelefoner på og ved kampbanen, mens man er ansat til at dømme for JFU/DBU/Jylland/DGI/Firmasport eller øvrige kampe og stævner er ikke foreneligt med god dommerskik.

Husk at medvirke til Fair-play-hilsen inden kampen, og at sige tak for kampen til dem som vil.

Dommeren har ret til at afbryde enhver kamp jf. turneringsreglementet for DBU Jylland og DBU – eksempelvis ved tordenvejr og eller andet.     

Efter kampen:

Er du tilsagt som LD i en triokamp, så forventes det, at du er til stede under en efterfølgende udvikling efter kampen som en del af kamparrangementet. Skal du ud og dømme kamp 2 bør det overvejes at melde afbud til denne i god tid. Skal du til stor fødselsdag, bryllup eller lignende efter kampen, så du er nødt til at gå før tid, så bedes du meddele det til dommeren og udvikleren før kampen. Så kan udvikleren vurdere linjedommerens indsats i starten af udviklingen. Selv ved en kamp uden udvikler, bør du afsætte minimum 10 min. efter kampen, for at få en ordentlig afslutning og evaluering med dine dommerkolleger.

Tænk på, at du efter kampen fortsat opfattes som dommer. Overvej hvilke signaler du sender efter kampen, både hvad angår påklædning, adfærd m.v. Har du lyst til at drikke mere end én øl udenfor omklædningsrummet, så overvej at tage nr. to et andet sted end på spillestedet.

Skal du indberette en udvisning, så få det gjort samme dag efter kampen. Husk at underrette din lokale klub om indberetningen. Dette gælder både spillere, trænere, ledere og evt. klubber.

Internet og sociale medier:

Alle dommere under JFU er naturligvis velkomne til at kommunikere offentligt – såvel på Facebook som andre sociale medier. Du bør dog huske på, at internettet er specielt sprængfarligt, da pointer på skrift meget ofte virker anderledes end det talte ord. Ironi bliver ofte misforstået, og kommentarer kan få ting til at udvikle sig i en helt anden retning end forventet.

Facebook er offentlig, men der hviler et stort ansvar hos den enkelte dommer, på at holde debatten sober og saglig. Skriv aldrig noget negativt om dine kolleger – har du noget, du vil sige, så ring til vedkommende og giv en saglig og konstruktiv feedback.

Skriv aldrig om hold, spillere eller lignende. Som dommere skal vi værne ekstra meget om vores integritet, og har du forholdt dig på skrift til konkrete spillere, trænere eller hold, så vil man med rette kunne anfægte din uvildighed. Især talenter skal tænke over, at selvom Superligaen virker fjernt fra serie 3, så glemmer internettet aldrig, og en dum kommentar kan år efter sætte en stopper for en lovende dommerkarriere.

Ligesom på banen skal dommerne gå forrest med en god tone, så tænk dig gerne om en ekstra gang, og stil dig selv spørgsmålet: Er det virkelig nødvendigt at skrive det, jeg er i gang med lige nu, eller skal jeg lige sove på det?

Generelt:

Deltag gerne i så mange af de fælles arrangementer som du kan få tid til. Fællesskabet med dine kolleger er en stærk base og giver dig dommerfaglighed.  

Tænk på de øvrige dommere som gode kollegaer, og omtal dem sagligt, som kolleger. Kritik kan være berettiget, men den er ikke andre end den konkrete kollega vedkommende! Det er derfor altid upassende at kritisere udøvende dommerkollegaer ved ord eller handling. Det gælder såvel som vejleder, udvikler, Fairplay-ambassadør, eller som tilskuer samt spiller/træner/leder. Såfremt du bærer DFU/DBU trøje eller dommerjakke, skal du agere ekstra hensynsfuldt.

Er du i tvivl om noget af overstående kan du kontakte din lokale dommerklub eller JFU.

Jysk Fodbolddommer Union.